Vijesti

петак, 6. март 2015.

DANI KOMEDIJE OD 23. DO 27. MARTA

Izvor: SLOBOMIR TV

Pozorišni festival ,,Dani komedije,, u Bijeljini ugostiće od 23. do 27. marta pet predstava pozorišta iz Beograda i Banjaluke, a publici će se predstaviti i domaći Teatar Ubuntu.

U Centru za kulturu „Semberija“ četrnaesti festival komedije otvoriće predstava „Dobri ujkica“ Agencija „Scena“ iz Beograda.
Predstava je urađena po tekstu Alana Ejkborna, u režiji Stefana Sablića, a igraju Jelisaveta Seka Sablić, Nebojša LJubišić, Marko Nikolić, Tamara Dragičević i Tanja Pjevac.
Na „Danima komedije“ publika u Bijeljini moći će da vidi predstavu „Odumiranje međeda“ Narodnog pozorišta Republike Srpske.
Po tekstu Branka Ćopića predstavu je režirao Aleksandar Pejaković, a igraju Ognjen Kopuz, Radenka Ševa, Nataša Perić, Svetlana Tanja Popović, Danilo Popržen, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Dobrica Agatonović, Neda Šegrt, Gordana Milinović, Bojan Kolopić, Vladimir Đorđević i Vladan Stojaković.
Iz Banjaluke stiže i predstava „Celo telo tu me boli“ Gradskog pozorišta Jazavac, u režiji Nikole Pejakovića, u kojoj igraju Nikolina Jelisavac, LJubiša Savanović i Velimir Blanić.
Pozorišni festival u Bijeljini ugostiće i Zijaha Sokolovića u predstavi „Glumac..je glumac..je glumac“ beogradske Agencije Jugoart.
Gradski Teatar Ubuntu predstaviće se publici predstavom „Sokin i Bosina“, autora Milice Konstantinović, u režiji Juga Radivojevića, u kojoj igraju LJiljana Blagojević, Sonja Knežević, Kalina Kovačević i Viktor Savić.
Sve pozorišne predstave biće prikazane u terminu od 20.00 časova.
Cijena ulaznice za svaku predstavu je 10 KM, a komplet ulaznica za sve festivalske predstave je 40 KM. 
Read more ...

Srbac: Ukinuto vanredno stanje

Izvor: BN Televizija Petak 06. Mar 2015 16:20


Na prijedlog Štaba za vanredne situacije, načelnik opštine Srbac Drago Ćirić danas je donio odluku o ukidanju vanrednog stanja u ovoj opštini, koje je uvedeno 4. marta zbog porasta vodostaja rijeka i drugih vodotoka, najave obilnih padavina i kvara na centralnoj Crpnoj stanici „Ina“ u Srpcu.
Stručni radnici laktaške firme „Elin“ otklonili su kvar na najvećem agregatu snage 100 kilovata koji pokreće pumpu na Crpnoj stanici kapaciteta 1500 litara vode u sekundi.
Time je otklonjena opasnost od priliva unutrašnjih i površinskih voda, jer Crpna stanica sada raspolaže sa dva ispravna agregata za prebacivanje vode preko savskog odbranbenog nasipa. Stanovnici Srpca su odahnuli, jer su proteklih dana bili u velikom strahu od poplava većih razmjera nego prošle godine.
-U funkciji su dva, od tri agregata čija snaga i kapacitet pumpi mogu zadovoljiti eventualne potrebe, a imali smo i sreću da su nas juče i danas zaobišle padavine, pa su stvoreni uslovi za ukidanje vanredne situacije – izjavio je načelnik opštine Drago Ćirić. On dodaje da je veoma zadovoljan brzom reakcijom nadležnog ministarstva i Javne ustanove „Vode Srpske“ na otklanjanju kvarova na Crpnoj stanici „Ina“, jer je ona u nadležnosti države, a lokalna zajednica prati njenu funkciju.
Civilna zaštita i dalje prati stanje na terenu, jer je vodostaj Save i dalje u porastu i jutros je u 8 časova iznosio 808 centimetara, što je za 52 centimetra manje od nivoa kada se preduzimaju mjere redovne odbrane od poplava. Ova rijeka izlila se u priobalnom području, u nezaštićenim dijelovima naselja Bajinci i Gaj, gdje je poplavljeno više od 200 hektara obradivog i ostalog zemljišta, ali još uvijek nisu ugrožena domaćinstva.


Read more ...

Bijeljina danas (VIDEO)

Bijeljina danas kroz par kadrova



Read more ...

Uhapšen neposredno nakon pljačke

Izvor: Bijeljina Danas 06.03.2015 


Bijeljinska policija uhapsila je muškarca čiji su inicijali A.P. neposredno nakon što je uz prijetnju nožem opljačkao 250 KM iz trgovine u gradu.

Read more ...

INFORMACIJA O STANjU VODOTOKA NA PODRUČJU GRADA BIJELjINA 06.03.2015. GODINE

INFORMACIJA O STANjU VODOTOKA NA PODRUČJU GRADA BIJELjINA DANA 06.03.2015. GODINE.
Trenutno su na području Grada Bijeljina sve rijeke u koritu.
U odnosu na jučerašnji dan vodostaji rijeka Save i Drine na području Grada imaju trend porasta.

Vodostaj rijeke Save danas u 07:00 časova na vodomjernoj stanici u Rači iznosio je +558 cm (redovna odbrana od poplava uvodi se na +650 cm), odnosno, porastao je za 23 cm u prethodna 24 časa.
Protok rijeke Drine u 07:00 časova na HE Zvornik iznosio je 690 m³/s. U odnosu na juče vodostaj Drine je na ustavi Janja veći za 25 cm.
Vodostaji ostalih manjih rijeka su povišeni zbog padavina prethodnih dana.
U narednom periodu nastaviće se intenzivno praćenje vodostaja rijeka na području Grada.
Read more ...

Koncert grupe Legende u Bijeljini

Koncert grupe Legende sinoć u Bijeljini, poklonila poklon bijeljinskoj publici za dan žena.Sala bijeljinskoj bioskopa bila je mala da primi sve one koje uživaju u muzici i stvaralaštvu beogradske grupe Legende. 


Kao i prehodni sada već 15 godina grupa Legende i u susret 8 martu bijeljinskim dama za dan žena poklonila koncert !








Read more ...

Пред НСРС Нацрт закона о фискалној одговорности

06/03/2015 | 07:53 | Извор: РТРС 


Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске наставља се данас разматрањем Нацрта закона о фискалној одговорности у Републици Српској.

Народна скупштина Републике СрпскеФото: СРНА
Овим законом требало би да буду уређена фискална правила, мјере и процедуре којим се успоставља фискални оквир, ограничава јавна потрошња, јача одговорност за ефикасно управљање буџетским средстима.
Успоставља се и Фискални савјет Републике Српске и јача систем контрола и надзора.
Касно синоћ разматран је Нацрт закона о обавезним осигурањима у саобраћају, којим се као новина уводи постепена либерализација цијена обавезног осигурања од одговорности за возила.

Read more ...

четвртак, 5. март 2015.

Zapad Srpske bez struje

Izvor: BN Televizija Četvrtak 05. Mar 2015


Snježne padavine i jak vjetar prouzrokovale su jutros prekide u napajanju električnom energijom na pojedinim dalekovodnim pravcima u prigradskim područjima Banjaluke i Prijedora, te u dijelovima opština Čelinac, Kneževo, Kozarska Dubica, Novi Grad, Krupa na Uni i Laktaši.


Read more ...

РС: Водостаји у порасту, али испод коте редовне одбране

05/03/2015 | 16:18 | Извор: РТРС 

Због кише и снијега водостаји већине ријека у Српској су у порасту, али испод коте редовне одбране од поплава, изузев Врбаса који је у Делибашином селу премашио коту.


Read more ...

Водостаји под контролом, могућ пораст за викенд (ВИДЕО)


Izvor: RTRS/ SRNA 05/03/2015 | 09:04 


У Бањалуци Врбас је у Делибашином селу премашио коту редовне одбране од поплаве, рекао је портпарол Републичке управе Цивилне заштите Жељко Стојановић.


Делибашино село - Врбас у порасту
Стојановић је истакао да ријека Уна и Сана у Новом Граду и Приједору биљеже пад за двадесетак центиметара.
Он је навео да на југу Републике Српске пада киша, а у осталим дијеловима снијег, и да се у току сутрашњег дана очекује наставак падавина.
Стојановић је додао да Управа Цивилне заштите до сада није имала позива за оперативно дјеловање и да су у контакту са службама које се баве заштитом и спасавањем у Републици Српској, посебно са оним службама које се баве одржавањем путева и испоруком електричне енергије.
Read more ...

100 sela bez struje !

Izvor: BN Televizija 05. Mar 2015 14:18


Stotinjak hercegovačkih sela od sinoć je bez električne energije zbog snažnog nevremena, potvrdio je Srni rukovodilac tehničkog sektora "Elektrohercegovine" Trebinje Nebojša Rikalo.


Read more ...

Epidemija morbila u 17 lokalnih zajednica

Izvor: BN Telvizija Četvrtak 05. Mar 2015 09:36

U Republici Srpskoj od maja prošle do 2. marta ove godine prijavljeno 2.409 oboljelih od morbila, epidemija je prijavljena u 17 lokalnih zajednica, a odjavljena u Modriči i Loparama, rečeno je Srni u republičkom Institutu za javno zdravstvo.



Read more ...

Četiri saobraćajne nezgode za 24 časa

Kako saznajemo za nas potal d va lica lakše su povrijeđena u dvije od četiri saobraćajne nezgode koje su se u protekla 24 časa dogodile na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina.




Read more ...

Snijeg na putevima!

Izvor: BN televizija Četvrtak 05. Mar 2015 08:13


Zbog novih snježnih padavina saobraćaj se u većem dijelu Republike Srpske odvija otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.



Read more ...

Nastavljena sjednica Parlamenta Srpske

Izvor: BN Televizija Četvrtak 05. Mar 2015 11:38
Read more ...

среда, 4. март 2015.

,, Biljni tamjan,, nova droga koristi se i u Bijeljini ! (VIDEO)

Izvor: RTV Slobomir | 04.03.2015 

Najnovija sintetička droga '' biljni tamjan '' konzumira se i u područiju Bijeljine. 


Biljni tamjan za koju ljekari kažu da ima jači učinak od marihuane, mladi konzumiraju i kod nas. Što povrđuju podaci iz policije, koja se već susrela sa ovom vrstom droge.


Read more ...

Efikasnim radom ušteđeno više od pet miliona KM

Srna/

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske ostvario je za dva mjeseca ove godine uštedu od 5,43 miliona KM po osnovu pojedinačnih obustava isplate penzija u okviru trajne akcije "Stop prevarama - do penzije pošteno".





U ovom periodu obustavljena je isplata za 17.291 penzionera, što predstavlja 60 odsto svih obustava izvršenih u toku prošle godine, saopšteno je iz Fonda. 
Obustave isplate prava vrše se svakodnevnom kontrolom u kojoj se utvrđuje nekompletnost dokumentacije u spisu korisnika, a najčešće zbog nedostavljanja potvrde o životu ili školske potvrde za djecu-korisnike porodične penzije, kako je zakonom propisano. 
U januaru je izvršeno 9.414 pojedinačnih obustava isplate penzije, od čega je naredni mjesec potrebnu dokumentaciju dostavilo samo 1.745 ili 18,5 odsto korisnika. 
U februaru je pojedinačna obustava izvršena za 7.877 penzionera, od čega 7.422 po osnovu neblagovremenog dostavljanja potvrde o životu, 237 zbog nedostavljanja školske potvrde, 10 zbog nedostavaljanja jedinstvenog matičnog broja i 208 zbog nepodizanja penzije sa računa Bobar banke u roku od uzastopno tri mjeseca, kako je propisom određeno. 
U Fondu ocjenjuju da je ovako velikom broju obustava isplate penzija u značajnoj mjeri doprinijela i primjena sporauzma o elektronskoj razmjeni podataka sa Srbijom i Hrvatskom, gdje penzijski fond Republike Srpske ima evidentiranih više od 30.000 penzionera. 
Ovi korisnici prava do sada nisu bili u fokusu kontrole promjene svog statusa svaki mjesec, kako je to sada, nego samo jedanput godišnje, prilikom dostavljanja potvrde o životu. 
Prošle godine Fond PIO Republike Srpske je imao 29.166 slučajeva obustave isplate penzija, od čega je do kraja godine u isplatu ponovo uključeno 4.102 ili tek svaki sedmi korisnik. 
Uštede ostvarene po osnovu pojedinačnih obustava penzija u 2014. godini su 8,8 miliona KM. 
Iz Fonda navode da je broj obustava prošle godine bio za 22,6 odsto veći u odnosu na 2013. godinu, a 74,4 odsto veći u odnosu na 2012. godinu. 
U 2013. godini u isplatu je ponovo uključen svaki šesti, a u 2012. godini svaki četvrti korisnik penzije. 
Fond PIO Republike Srpske je u prethodne tri godine po ovom osnovu uštedio više od 20 miliona KM, a sa prva dva mjeseca ove godine te uštede su oko 26 miliona KM. 
Iz Fonda podsjećaju da se dosljednom primjenom Zakona o PIO sprečava pokušaj ostvarivanja prava na nelegalan način i mogućnost nastanka preplate, što otežava mogućnost povrata više isplaćenih sredstava. 
"To potvrđuje i maksimalnu odgovornost Fonda prema povjerenim javnim sredstvima", navodi se u saopštenju. 
U penzijskom fondu Republike Srpske ističu da pravilnom i blagovremenom postupanju oko pojedinačnih obustava doprinose do sada potpisani sporazumi o razmjeni podataka između penzijskih fondova i zavoda država bivše Jugoslavije. 
Na tom planu posebno mnogo se očekuje od Sporazuma o razmjeni podataka između Fonda PIO Republike Srpske i Republičkog fonda PIO Srbije, koji je potpisan 20. februara u Banjaluci. 
Fond PIO Republike Srpske isplaćuje penzije za oko 18.500 korisnika sa prebivalištem u Srbiji, a Srbija za više od 11.000 svojih korisnika sa prebivalištem u Republici Srpskoj.
Read more ...

Drastičan pad poreza i doprinosa u Srpskoj

Izvor: BN televizija Srijeda 04. Mar 2015 15:25



U prva dva mjeseca 2015. godine drastično su pali javni prihodi Republike Srpske od direktnih poreza i doprinosa. Poreska uprava Republike Srpske saopštila je danas da su prihodi od direktnih poreza u januaru i februaru pali za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 53,5 miliona KM.



Naplata poreza na dohodak manja je za 12% i naplaćeno je 33 miliona KM.
"S obzirom da su odredbe Zakona o porezu na dohodak stupile na snagu 01.02.2014. te je oporeziva osnovica poreza na dohodak u januaru 2015. bila manja u odnosu na osnovicu u januaru 2014. za iznos ličnog umanjenja, te je i iznos naplaćenog porez manji", objašnjeno je iz Poreske uprave.
Naplata poreza na dobit je manja za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine, odnosno naplaćeno je 16,3 miliona KM.
Naplata doprinosa za prva dva mjeseca tekuće godine pala je za dva odsto ili 4,6 miliona KM.
Ukupno je naplaćeno 198,8 miliona KM doprinosa. Za Fond PIO naplaćeno je četiri odsto manje ili 105,8 miliona KM, a za Fond zdravstvenog osiguranja čak 14 odsto manje odnosno ukupno 67,7 miliona KM.
Doprinos za Fond solidarnosti je naplaćen u iznosu od 11,4 miliona KM.
Po osnovu ostalih javnih prihoda naplaćeno je 48,7 miliona KM, što je u odnosu na prošlogodišnjih 46 miliona KM više za 5%. Veća naplata je zabilježena i od zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza, u poređenju sa prošlom godinom naplaćeno je 29,2 miliona KM više. Porasla je naplata po osnovu poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara za 37odsto na 2,1 milion KM, te poreza na nepokretnosti i imovinu za 18 odsto na 2,1 milion KM.
Poreska uprava je izračunala da je ipak u prva dva mjeseca 2015. godine na račun javnih prihoda Republike Srpske ukupno uplaćeno 330,5 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu 2014. godine.
FEBRUAR U MINUSU SEDAM ODSTO
Naplata javnih prihoda samo u februaru ove godine manja je za sedam odsto ili 11 miliona KM nego u februaru 2014. godine i iznosi 156,8 miliona KM.
Naplata direktnih poreza u mjesecu februaru 2015. godine ostvarena je u iznosu od 28,2 miliona KM što je za pet odsto manje nego u drugom mjesecu 2014. godine.
Ukupno je naplaćen 101,1 milion KM doprinosa što je za 10 miliona KM manje nego u februaru prošle godine.
Za Fond PIO naplaćeno je 53,3 miliona KM ili čak devet odsto manje.
Za Fond zdravstvenog osiguranja prikupljeno je 35,3 miliona KM, što je čak 21% manje u odnosu na prošlogodišnju naplatu u istom periodu. Doprinos za Fond solidarnosti je naplaćen u iznosu od 5,4 miliona KM.
Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 16,5 miliona KM, što je za 1,3 miliona KM manje u odnosu na naplatu iz februara prošle godine, a porez na dobit u iznosu od 9,6 miliona KM što je za 0,4 miliona KM manje.
Porez na nepokretnosti u ovom mjesecu je naplaćen za 17% više nego u februaru prošle godine, dok ja od poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćeno 37% više.
Ostali javni prihodi u mjesecu februaru 2015. godine naplaćeni su u iznosu od 27,4 miliona KM što je za dva odsto više nego u februaru 2014. godine.
Prema podacima Poreske uprave RS za prva dva mjeseca ove godine odjavljeno je 38 poreskih obveznika-pravnih lica i 206 preduzetnika, dok je istovremeno registrovano ukupno 273 poreska obveznika – pravna lica i 472 preduzetnika.

Read more ...

Direktoru SIPE prijeti pet godina zatvora

Izvor: BN televizija / Srijeda 04. Mar 2015 11:27



Pred Sudom BiH sutra će biti izrečena presuda Goranu Zubcu, direktoru Državne agnecije za istrage i zaštitu (SIPA), piše novinska agencija Patria.



Tužilaštvo BiH, odnosno postupajući tužilac Miroslav D. Marković zatražio je osuđujuću presudu za Zubca za nesavjestan rad u službi, jer je kao direktor SIPA-e odbio pomoći Direkciji za koordinaciju policijskih tijela 7. februara 2014. godine kada su protesti prerasli u nemire i kada je zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH pri čemu je nastupila materijalna šteta veća od 10.000 KM.
Prema Krivičnom zakonu BiH Zubcu prijeti kazna zatvora i do pet godina.
- Službena ili odgovorna osoba u institucijama Bosne i Hercegovine koja svjesnim kršenjem zakona, drugih propisa ili opšteg akta ili propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupi u vršenju dužnosti, pa usljed toga nastupi teža povreda prava drugog ili imovinska šteta koja prelazi iznos od 1.000 KM, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine – stoji u zakonu.
Dalje se pak navodi da „ako je usljed krivičnog djela iz stava 1. ovog člana došlo do teške povrede prava drugog ili je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“.
Odbrana Zubca u završnim riječima zastupala je stav da nije bilo svjesnog kršenja pravila, jer prije 7. februara sličnih dešavanja nije bilo, pri kojima je Zubac drukčije reagovao te je zatražena oslobađajuća presuda.
Ovaj slučaj vodi sudija Suda BIH Mirsad Strika, a presuda će biti izrečena sutra od 13 sati.
Read more ...

Otkrivena nelegalna kladionica kod Bijeljine

Izvor: InfoBijeljina.com / SRNA | 04.03.2015


Inspektori Republičke uprave za igre na sreću otkrili su nelegalno priređivanje kladioničkih i elektronskih igara na sreću u ugostiteljskom objektu "Panorama", u mjestu Glavičorak kod Bijeljine.

FOTO: FotoDesk
"Inspektori su izvršili privremeno oduzimanje opreme za priređivanje kladioničkih i elektronskih igara na sreću, a protiv lica čiji su inicijali R.N. koje je priredilo igre na sreću suprotno odredbama Zakona o igrama na sreću biće pokrenut prekršajni postupak", rečeno je Srni u Republičkoj upravi za igre na sreću. 
Inspektori će i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnijim kontrolama priređivača igara na sreću na teritoriji cijele Srpske. 
Read more ...

Bijeljina: Sa groblja ukrali bistu tešku 400 kg

Lopovi su ukrali bronzanu bistu tešku oko 400 kilograma sa groblja u Kojčinovcu, koju je Ljubo Maletić prije dvadeset godina postavio u pomen na svog sina Borislava Maletića, pripadnika Garde „Panteri“ i Policije RS. Maletić kaže da je svjestan teške ekonomske krize u društvu, ali je razočaran padom i srozavanjem moralnih vrijednosti u društvu. Bista od bronze, koju je Ljubo Maletić postavio u pomen svom sinu Borislavu Maletiću svojevremeno je koštala oko 20.000 KM, a lopovi su je ukrali u noći između četvrtka i petka prošle sedmice.


Ostoja Marković, direktor bijeljinskog preduzeća „Otpad“ kaže da lopovi, očigledno, ne prezaju ni od čega. Trenutna cijena kilograma bronze, kao sirovine, je oko šest maraka u otkupu. Ukoliko je bista urađena od mesinga, cijena kilograma mesinga kao sirovine je 4,5 KM.
Lopovi najčešće isijeku u komade takve biste, te je minimalna vjerovatnoća da se bista može pronaći u stanju u kome se nalazila. Marković kaže da lopovi često kradu i metalne profile sa dalekovoda, te bakar iz elektro užadi, tako da potencijalno ugrožavaju živote velikog broja ljudi i nanose neprocjenjivu materijalnu štetu.
Capital.ba
Read more ...

Srbac: Proglašeno vanredno stanje

Izvor: BN televizija | infoBijeljina 04.03.2015 
Zbog naglog porasta vodotoka i „meteoalarma“, kojim se do 7. marta najavljuju obilne padavine, načelnik opštine Srbac Drago Ćirić danas je proglasio vanredno stanje odbrane od poplava na području ove opštine.
FOTO: BN televizija

Ovoj odluci dodatno je doprinjelo saznanje da na Crpnoj stanici „Ina“ u Srpcu, koja prihvata oborinske i površinske vode, od tri radi samo jedan agregat, što predstavlja veliku opasnost od poplava katastrofalnih razmjera, kako u gradu, tako i široj okolini, čime bi bili ugroženi privredni, stambeni i komunalni infrastrukturni objekti i druga materijalna dobra - kaže se u odluci načelnika opštine.
Izdata je naredba službi Civilne zaštite da u saradnji sa nadležnim odjeljenjem za privredu vrši stalno praćenje stanja na kanalu "Ina" i Crpnoj stanici, te da se redovno obavještava Štab civilne zaštite radi preduzimanja drugih mjera.
U skladu sa utvrdjenim nalazom Republičke vodne inspekcije, koja je juče obišla vodoprivredne objekte i Crpnu stanicu „Ina“, od resornog ministarstva i JU „Vode Srpske“ zatražena je hitna intervencija na sanaciji nastalih kvarova na crpnoj stanici i drugim vodoodbranbenim objektima.
Naredjeno je Privatnom preduzeću „Ciklon duo“ iz Srpca, koje ima potpisani ugovor za intervencije sa JU „Vode Srpske“, da sa ovom ustanovom preduzme hitne radove na sanaciji najugroženijih mjesta.
Vodostaj rijeke Save kod Srpca danas u 10 časova iznosio je 788 centimetara, što je za 20 centimetara viši od jučerašnjeg mjerenja. U porastu su i ostali vodotoci u srbačkoj opštini, a najkritičnije stanje očekuje se u petak i subotu, naročito od bujičnih voda u unutrašnjosti opštine.
Da će se ostvariti prognoze meteorologa, potvrdjuje i kiša koja je počela da pada na području opštine Srbac. Ovdje se nadaju da se, ipak, neće ponoviti prošlogodišnje majske poplave u kojima je pričinjena šteta od oko 9,5 miliona maraka. 
Autor: Savo Keser
Read more ...

Bijeljina: Upozorenje na mogućnost poplava


Izvor: infoBijeljina | 04.03.2015

Civilna zaštita grada Bijeljina uputila je danas upozorenje stanovništvu zbog opasnosti od poplava.
FOTO: InfoBijeljina
"S obzirom na visok nivo podzemnih voda, zasićenost zemlje vlagom usljed dosadašnjih padavina i trenutno visok vodostaj svih vodotoka na području grada potencijalno je prisutna opasnost od izlivanja rijeka zbog prognoziranja novih obilnih padavina", navodi se u upozorenju.
Stanovništvo u Bijeljini, posebno u naseljima uz riječne i bujične vodotoke, pozvano je na maksimalnu opreznost.
Iz gradske Civilne zaštite sugerišu da građani preventivno sklone materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.
Svim nadležnim gradskim službama naložena je maksimalna pripravnost za djelovanje u slučaju potrebe.
U saopštenju Civilne zaštite u Bijeljini se navodi da su, prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, za danas i sutra najavljene obilne kišne i sniježne padavine.
Read more ...

Stiže novi set zakona

Izvor: Nezavisne novine | 04.03.2015 
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija najavio je danas da će se u narednih mjesec i po dana pred Narodnom skupštinom Srpske naći novi set zakona koji će tretirati oblast sive ekonomije, čiji najveći izvori leže u neregistrovanoj djelatnosti i radu na crno.

FOTO: Nezavisne
"Da bi se ova pojave mogla adekvatno tretirati neophodna je promjena određenih zakona. U drugom setu zakona koje će predložiti Vlada Srpske biće zakoni koji će tretirati inspekcije, poreski postupak, stečaj i drugo", rekao je Tegeltija novinarima tokom skupštinske pauze.
On kaže da efekti reformskih zakona čiji je cilj fiskalno rasterećenje privrede, treba da smanje i prisustvo sive ekonomije, jer će doći do smanjenja cijene rada kako bi bilo mnogo više interesa da se prijave neprijavljeni radnici.
Tegeltija je naglasio da takve mjere predstavljaju podstrek za poslodavce, ali nisu dovoljne da se eliminišu svi problemi sive ekonomije. 

Read more ...

U prva dva mjeseca sedam odsto više javnih prihoda

Izvor: InfoBijeljina.com / SRNA
U prva dva mjeseca ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske ukupno je uplaćeno 330,5 miliona KM, odnosno 23 miliona KM ili sedam više nego za isti period prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske. 
FOTO: FotoDesk

U saopštenju se dodaje da je naplaćeni iznos po osnovu direktnih poreza za prva dva mjeseca 2015. godine u iznosu od 53,5 miliona KM manji za sedam odsto nego u istom periodu prošle godine. 
Po osnovu poreza na dohodak naplata u iznosu od 33 miliona KM je u odnosu na prošlogodišnju manja za 12 odsto, s obzirom na to da su odredbe Zakona o porezu na dohodak stupile na snagu 1. februara 2014, te je oporeziva osnovica poreza na dohodak u januaru 2015. bila manja u odnosu na osnovicu u januaru 2014. za iznos ličnog umanjenja. 
"Naplata poreza na dobit je manja za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine, odnosno naplaćeno je 16,3 miliona KM, dok je po osnovu poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćen 2,1 milion KM, odnosno 37 odsto više nego u prva dva mjeseca 2014. godine", navode iz Poreske uprave i dodaju da je zabilježen i porast naplate od poreza na nepokretnosti i imovinu - naplaćen je 2,1 milion KM ili 18 odsto više nego za isti period prošle godine. 
Prema njihovim navodima, doprinosi su za prva dva mjeseca tekuće godine naplaćeni u iznosu od 198,8 miliona KM, što je u odnosu na naplatu iz istog perioda 2014. godine manje za 4,6 miliona KM ili dva odsto. 
Za Fond PIO naplaćeno je 105,8 miliona KM, a za Fond zdravstvenog osiguranja 67,7 miliona KM što je za četiri, odnosno 14 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je doprinos za Fond solidarnosti naplaćen u iznosu od 11,4 miliona KM. 
Po osnovu ostalih javnih prihoda naplaćeno je 48,7 miliona KM, što je u odnosu na prošlogodišnjih 46 miliona KM više za pet odsto. 
Veća naplata je zabilježena i od zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza, u poređenju sa prošlom godinom naplaćeno je 29,2 miliona KM više. 
Iz Poreske uprave Republike Srpske dodaju da je naaplata javnih prihoda u februaru ove godine manja za sedam odsto ili 11 miliona KM nego u februaru 2014. godine i iznosi 156,8 miliona KM. 
Naplata direktnih poreza u drugom mjesecu ove godine ostvarena je u iznosu od 28,2 miliona KM što je za pet odsto manje nego u drugom mjesecu prošle godine, a porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 16,5 miliona KM, što je za 1,3 miliona KM manje u odnosu na naplatu iz februara prošle godine. 
Porez na dobit u iznosu je od 9,6 miliona KM, što je za 0,4 miliona KM manje. Porez na nepokretnosti u ovom mjesecu je naplaćen za 17 odsto više nego u februaru prošle godine, dok je od poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćeno 37 odsto više. 
Ukupno je naplaćen 101,1 milion KM doprinosa što je za 10 miliona KM manje nego u februaru prošle godine, a ostali javni prihodi u februaru 2015. godine naplaćeni su u iznosu od 27,4 miliona KM, što je za dva odsto više nego u februaru 2014. godine. 
Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, od 1. januara do 28. februara na području Srpske registrovana su ukupno 273 poreska obveznika - pravna lica i 472 poreska obveznika - preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno ukupno 38 poreskih obveznika - pravnih lica i 206 poreskih obveznika - preduzetnika.
Read more ...

Gubitak "Željeznica Srpske" 263,3 miliona

Izvor: BN TV Srijeda 04. Mar 2015 13:20

Željeznice Republike Srpske završile su prošlu poslovnu godinu s "minusom" od 33,8 miliona KM, što je akumulirani gubitak povećalo na čak 263,3 miliona KM.
U finansijskom izvještaju za 2014. godinu, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navodi se da je ovo javno preduzeće imalo ukupne prihode od 76,7 miliona, a rashode od 110,5 miliona KM.
Željeznice RS su na kraju prošle godine imale dugoročne kreditne obaveze od čak 162 miliona KM, dok kratkoročne obaveze prelaze 139,8 miliona KM, među kojima su i obaveze po osnovu zarada.
Prosječan broj zaposlenih lani je, po osnovu stanja na kraju mjeseca, iznosio 3.391.
Iz uprave ovog gubitaša pravdaju se da su poslovanje u 2014. obilježile katastrofalne štete od elementarnih nepogoda koje su u više navrata uzrokovale totalne obustave saobraćaja.
Iz Željeznica Republike Srpske navode da su u okviru poslovnih rashoda smanjeni troškovi materijala (smanjenje utrošaka nafte), troškovi zarada (smanjen je broj zaposlenih) te nematerijalni troškovi.
Upisani kapital ovog privrednog društva, kako dodaju, nije promijenjen i iznosi 245.305.349 KM, ali je ukupan kapital smanjen za iznos akumuliranog gubitka (263.332.762 KM) i na kraju godine višak kapitala iznad akumuliranog gubitka iznosi 286.121.373 KM.
Read more ...

Porast cijena goriva

Izvor: Bn Tv/ Srijeda 04. Mar 2015 

Cijene goriva u Republici Srpskoj u blagom su porastu, ali su i dalje najniže u regionu, izjavio je Srni zamjenik predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske Miro Škiljević.

Škiljević je naveo da su cijene goriva u Srpskoj niže nego u Federaciji BiH za 15 do 20 feninga.
On podsjeća da se rafinerijska cijena koriguje svakog utorka, te da je formiranje cijena u maloprodaji slobodno.
Škiljević kaže da je zbog rasta cijena na svjetskoj berzi cijena goriva u Rafineriji Brod od juče veća za četiri feninga i iznosi 1,73 KM za litar benzina, odnosno 1,79 KM za litar dizela.
Prema njegovim riječima, cijene goriva ove sedmice nisu porasle u maloprodaji i iznose od 1,85 do 1,87 KM po litri goriva.
"S obzirom na tešku ekonomsku situaciju nastojimo da cijena goriva bude pristupačna kupcima i radimo sa najmanjom mogućom maržom, sa razlikom od pet do 10 feninga po litru goriva", ističe Škiljević.
On kaže da su cijene goriva na pumpama u Republici Srpskoj uglavnom ujednačene, uz neznatne razlike koje su tolerantne, a najniža cijena goriva je na području Semberije i Majevice, koje ima 27 distributera nafte i naftnih derivata.
Prema njegovim riječima, 90 odsto goriva na području Republike Srpske nabavlja se iz Rafinerije Brod.
Read more ...

Помозимо Бојану Шувири

У периоду од 1. марта до 31. марта можете да 

позовете 1432 и тако дарујете 1км за лијечење Бојана 

Шувире.






У периоду од 1. марта до 31. марта можете да позовете 

1432 и тако дарујете 1км за лијечење Бојана Шувире. 

Позив важи за М:тел мрежу. И тачно се скида 1км која 

иде у поменуте сврхе, јер су хуманитарни позиви 

ослобођени ПДВа.
Помозимо Бојану да стане на своје ноге!
Read more ...

Tokom vikenda zbog alkohala isključen 21 vozač!

Izvor: InfoBijeljina.com | 04.03.2015 11:20 

Na području Centra javne bezbjednosti Bijeljina u dane vikenda 28.2. i 1.3.2015.godine sprovedena je republička akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu prisustva alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu.

U toku akcije izvršena je kontrola nad 126 učesnika u saobraćaju od čega je alkotestiranje izvršeno nad 115 vozača i nad 3 vozača na posjedovanje opojnih droga i psihoaktivnih supstanica u organizmu. U dane vikenda iz saobraćaja je isključen 21 vozač zbog vožnje pod dejstvom alkohola od čega je kod 4 vozača utvrđena koncetracija do 2 gr/kg alkohola u organizmu.
Pripadnici CJB Bijeljina u toku 2014. godine iz saobraćaja isključili su 3253 vozača u alkoholisanom stanju. U 2014. godini 16% saobraćajnih nezgoda su prouzrokovali vozači koji su bili pod dejstvom alkohola, što je za oko 9% više nego u odnosu na 2013. godinu.   Izdvojili bi, da je u 40% saobraćajnih nezgoda sa poginulim  i teže povređenim licima alkohol bio jedan od dominatnih uzroka.
Tokom akcije koja je spovredena u dane vikenda, od strane pripadnika saobraćajne policije izvršeno je zaustavljanje putničkog automobila Škoda koje se nije zaustavilo na znak stop. Zahvaljujući brzom i efikasnom radu policijskih službenika, zaustavljeno je pomenuto vozilo. Prilikom pregleda  vozila   Škoda  utvrđeno je da se u vozilu nalaze bakarni oluci. Tokom razgovora sa vozačem navedenog vozila licem C.Č.i suvozačem I.I. policijski službenici došli su do saznanja da su lica neposredno prije policijske kontrole izvršili krivično djelo Krađa bakarnih oluka sa predškolske ustanove u Bijeljini. 
Centar javne bezbjednosti Bijeljina, vršiće pojačane kontrole učesnika u saobraćaju i u narednom periodu. 
Ovom prilikom još jednom apelujemo na sve učesnike da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola, kao ni pješacima da ne saobraćaju kolovozom pod dejstvom alkohola, s obzirom da je saobraćanje u alkoholisanom stanju dominantan uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtnim i teškim tjelesnim povredama.
Read more ...

Povrijeđena žena u stabilnom stanju

Izvor: Nezavisne novine/infoBijeljina  | 04.03.2015

Stojanka Obradović /49/ iz Čajniča, koju je udario autobus na magistralnom putu Foča - Goražde, operisana je i njeno stanje je stabilno, saopšteno je danas iz Univerzitetske bolnice Foča.
FOTO: Nezavisne
Ona se trenutno nalazi u hiruruškoj intenzivnoj njezi.
Obradovićevu je juče oko 14.30 udario autobus "Centroprevoza" Goražde, a prema riječima očevidaca, žena je naglo istrčala na magistralu, tako da vozač, iako je poštovao ograničenje brzine, nije uspio na vrijeme da se zaustavi.
Iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo danas je saopšteno da je uviđajem konstatovano da je do nezgode došlo kada je muškarac čiji su inicijali M.P, koji je upravljao autobusom marke volvo, prednjim dijelom vozila udario u ženu koja se kretala kolovozom.
Povrijeđena je prevezena u Univerzitetsku bolnicu Foča, gdje su konstatovane teške tjelesne povrede - prelom karlice, navodi se u saopštenju.
U saobraćajnoj policiji je potvrđeno da je istragu o ovoj nesreći preuzelo Okružno tužilaštvo u Trebinju, te da se, zbog teških tjelesnih povreda, slučaj karakteriše kao krivično djelo ugrožavanja bezbjednosti u saobraćaju.

Read more ...

Crveno upozorenje sutra za jug Hercegovine

Crveno upozorenje sutra za jug Hercegovine


Izvor: InfoBijeljina.com / SRNA | 04.03.2015 
Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je za sutra crveno upozorenje za područje krajnjeg juga Hercegovine, a narandžasto za ostale krajeve u Republici Srpskoj zbog očekivanih obilnih padavina.
FOTO: BN televizija

Dežurni sinoptičar Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Milica Đorđević rekla je Srni da se sutra na krajnjem jugu Hercegovine očekuje da će pasti više od 80 litara kiše po metru kvadratnom, a lokalno se može desiti da bude i više od 100. 
"Za ostale krajeve izdato je narandžasto upozorenje, jer se očekuje da će pasti od 30 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, a ponegdje do 80", rekla je Đorđevićeva. 
Ona je dodala da će zbog zahlađenja kiša brzo preći u susnježicu i snijeg, prvo na zapadu, a tokom dana i na istoku Republike, dok će duvati jak vjetar. 
"U nižim krajevima do večeri će biti formirano od 10 do 30 centimentara snježnog pokrivača, a na planinama i do pola metra", rekla je Đorđevićeva i dodala da se najviše snijega očekuje na planinama na istoku Republike Srpske. 
On je istakla da se obilne padavine i zahlađenje, sa dosta snijega i vjetra, očekuju već večeras, ali da će sutra biti "najgori dan", jer će "ogromne" količine padavina pasti u kratkom vremenskog periodu. 
"U petak, 6. marta padaće uglavnom snijeg, ali neće biti tako dramatično kao sutra", kaže Đorđevićeva. 
Na jugu Republike Srpske u petak se očekuje prestanak padavina i suvo vrijeme, a za vikend i u ostalim područjima, s tim što će u subotu biti još malo snijega. 
Crveno upozorenje označava da je vrijeme vrlo opasno, odnosno da može prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasno po bezbjednost ljudi i životinja, a narandžasto da je opasno. 



Read more ...

Foto&Video Snimanja

Foto&Video Snimanja
Nikola Bozic 065 045 241

Predstava za dijecu

Predstava za dijecu

Like Us

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *